Veelzijdig justitieel gebouw in Lille

Stalen en gelaste mazen voor complexe bouwobjecten

04.05.2023

Eiffage Construction bouwt in Lille een justitiegebouw dat het verleden, het heden en de toekomst moet verenigen en doet daarvoor een beroep op SOTRALENTZ CONSTRUCTION. Het toekomstgerichte gebouw wordt gebouwd op de plaats van de voormalige vestingwerken van Vauban en moet in 2025 klaar zijn.

In het nieuwe gebouw, dat in opdracht van het ministerie van Justitie wordt gebouwd, zullen het Hooggerechtshof en het kantongerecht van Lille worden ondergebracht. SOTRALENTZ CONSTRUCTION levert 1.300 ton staal voor het complexe justitiegebouw. Tussen oktober en december 2022 is al 440 ton gelast gaas en afstandhouders voor de vloerplaten geleverd. Op dit moment volgt 860 ton lasmatten voor de vloeren van de verdiepingen in oktober 2023.

De architecten OMA uit Rotterdam hebben geen klassiek gerechtsgebouw gepland: een grote entree trekt voorbijgangers letterlijk het gebouw in. Het binnenste centrum wordt gevormd door een andere geometrische figuur: het is ontworpen als een driehoek met een lichtdoorstroomd atrium als middelpunt. Een licht interieur en zichtbaar beton zorgen voor een lichte, neutrale sfeer. Terwijl in de basis de 11 grote zittingszalen worden ondergebracht, zijn de 61 kleinere zittingszalen geconcentreerd in de driehoekige structuur. De zeshoek is bedoeld voor kantoren en administratieve ruimten – zij omringen of oversteken de rechtszones als een beschermende en tegelijkertijd elegante ring.